Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Raid szabályok / Rules

Irgumburgum Guild

Raid Szabályzat

 

Mivel a Cataclysm raidek igen nehezek és összetettek, mindenkitől 100%-os csapatmunkát és odafigyelést igényelnek. Ha nem tudsz teljesen a raidre koncentrálni, inkább hagyd ki, mert 9 másik embernek okozol kellemetlenséget. Egy figyelmetlenségből okozott wipe még nem gond, megesik; többedszerre viszont elég sok bosszúságot okoz. Annak érdekében, hogy a raid során mindenki jól érezze magát, kérjük ezekre figyeljetek oda:

 

Általános szabályok

-      Mindenkinek törekedni kell, hogy elérje a kiírt minimum item level szintet, különben sorozatosan halni fog, esetleg a raidet is wipe-olja.

-      Kötelező a megfelelő gemekkel és enchantokkal felszerelni a dolgaidat! Ha nem tudod mi neked a megfelelő, nézz utána az interneten vagy kérdezz meg egy officert.

-      Lehetőség szerint gyere fel Teamspeakre. Részletek itt, letöltheted itt

-      Amikor a Raidleader mondja a taktikát, ne szólj közbe, hallgasd végig figyelmesen, ha kérdésed vagy észrevételed van, a tájékoztató után tedd fel.

-      Annak érdekében, hogy elkerüljük a kavarodást, Bossharc alatt csak akkor mondj valamit, ha nagyon fontos - egyébként a Raidleader beszél.

-      A célpontokat és markereket a Raidleader jelöli fel, néhány esetben a tankok.

-      Mivel a Raidleader felelős a raidért, minden körülmény között kövesd az utasításait.

 

Jelentkezés raidre

-      Raidre jelentkezés a Calendaron keresztül történik.

-      Mindenképpen jelezz vissza valamit a raid meghívásra. 3 lehetőség van: Jössz, Nem jössz, Nem tudni még. A raideket 1 héttel előre kiírjuk, így bőven van időd kitalálni.

-      Ha feljelentkezel a raidre, akkor a kezdete előtt 15-20 perccel jelenj meg, így van időd finomítani a beállításokat, eljutni a helyszínre, felszerelkezni stb.

-      Ideális raid összetétel: 2 tank, 3 healer, 2 melee DPS, 3 ranged DPS.  Próbálunk erre törekedni, így túljelentkezés esetén e minta alapján szedjük össze, hogy ki jön az aznapi raidre. Közre játszhat még az egyéni teljesítmény is, pl. mekkora DPS-t vagy HPS-t tud hozni stb.

-      Aki túljelentkezés miatt kimarad egy raidből, az a következő raidre biztos, hogy jöhet.

-      Ha esetleg raid közben valakinek sürgősen el kell mennie vagy Offline lesz huzamosabb ideig, behívunk helyére olyan embert, aki eredetileg nem fért be a raidre, ezért aki a raidre jelentkezik és online marad, behívásra kerülhet. Ilyenkor illik segíteni a 9 embernek és HC-t, BG-t, questelést otthagyva jönni J

 

Lootosztás szabályai

-      Master Lootot használunk raideken, a Raidleader osztja ki a lootot annak, aki használni tudja és kell neki.

-      Jelenleg roll rendszer van a guildben, így /roll -al döntjük el kérdéses esetben, hogy ki kapja meg az itemet. Egyéb esetekben megbeszélés alapján.

-      Mindenki a kasztjának megfelelő itemet viheti el elsősorban! Tehát pl. tankok csak tank cuccot vihetnek és csak akkor vihetnek dps-re valót, hogy ha másnak nem kell.

 

Kasztok és itemek

-      Tank: Olyan itemek, amin Parry, Dodge, Expertise található.

-      Healer: Olyan itemek, amin Spirit található vagy Healing spell.

-      Caster DPS: Olyan Intellectes itemek, amin nincs Spirit.

-      DPS (Rouge, Hunter): Olyan itemek, amin Agility található.

-      DPS (Warrior, DK, Paladin):  Olyan itemek, amin Strength található és nincs Parry, Dodge

Tehát ha kiesik egy Spiritet adó chest és kellene egy caster DPS-nek, mert jobb a jelenlegi chestjénél,  azt csak akkor viheti el, ha nem kell a healernek.

Ugyanez igaz fordított esetben is, ha kiesik egy Intellectes, Spiritet NEM adó chest, az hiába lenne jó a healernek, csak akkor viheti el, ha nem kell a caster dps-eknek.

 

Kötelező hozni valók raidre

-      Cataclysm raidekre minden tagnak kötelező minimum 3 db, a kasztjának megfelelő Flaskkal készülni, ezek:

Healer: Flask of Flowing Water

Tank: Flask of Steelskin

Caster DPS (Mage, Warlock): Flask of Draconic Mind    

DPS (Rouge, Hunter): Flask of Winds        

DPS (Warrior, DK, Paladin): Flask of Titanic Strength       

-      minimum 20 db Dense Embersilk Bandage

-     minimum 20 db Cataclysmos étel (ezt mindenki maga választhatja, hogy milyen fajtát hoz)

Mivel ezek igen borsos áron kaphatóak, érdemes a karakteretek First Aid és Cooking képességeit maximumra fejleszteni, mert úgy jóval olcsóbban megúszhatod a raidekre való felkészülést. A flaskok elkészítésében szívesen segítenek neked az alkimista guild tagok, kérj tőlük bátran segítséget.

 

Jutalom, büntetés:

Aki megszegi a szabályokat, figyelmeztetésben részesül, következő szabályszegésért roll megvonást fog kapni, a sorozatos szabályszegésért pedig akár raid eltiltást is. A roll megvonás azt jelenti, hogy bizonyos értéket levonunk a dobásából.

-      Pl. kiesik egy item és két tank dob rá: az egyikük 80-t dob, a másik 72-t. Igen ám, de aki 80-t dobott rendszerint elszúrja a tankolást ráadásul el is késik rendszeresen, így −20 at levonunk a rolljából büntetésképp, így 60-ra jön ki a dobása és a másik tank viheti a lootot.

A jutalmazás rendszer is ilyen, csak ott bizonyos értéket adunk hozzá a dobásához. Jutalmat lehet kapni azért ha mindig pontos vagy, pontosan végzed el a feladatodat és minden raidre hozod a kötelező ételt, italt.

-      A büntető pontokat úgy lehet lecsökkenteni értelemszerűen, ha több jutalmat szerzel mint büntetést :)

 

Addonok

Három fontos raid addon van; ezek nem foglalnak sok helyet és nem is lassítják a játékot. Az alábbi leosztásban tedd fel őket a gépedre:

-      Deadly Boss Mods: ez a legfontosabb MINDENKI számára, a raid bossok képességeit mutatja, a raideléshez elengedhetetlen.

-      Omen: ez egy Threat addon, fontos a tankoknak és a DPS-eknek az aggro kezelésben, segít a DPS-eknek, hogy ne húzzák le a tankról a bosst.

-      Decursive: fontos healer addon, a debuffok leszedése enélkül lényegében lehetetlen.

Itt töltheted le őket: Deadly Boss Mods, Omen, Decursive

 

Fotók

Készíts fényképeket (a printscreeneket automatikusan elmenti a játék a WOW könyvtáradba), a legjobbakat küldd el az irgumburgumguild @ gmail.com címre, feltesszük a honlapra. Jó raidelést! J